top of page

“Eğitim Üretim İçin Olmalı!”

Saatçioğlu Firma Sahibi Serdar Saatçioğlu:

Eğitim Üretim İçin Olmalı!”

Bu sayımızda Serdar Saatçioğlu ile Türkiye gündemini, Sektörü ve ekonomi hakkında konuştuk.



Serdar bey Türkiye gündemini, Sektörün gündemini ve Saatçioğlu’nun son 1 yılını sizden dinleyebilir miyiz?


Saatçioğlu için 2023 yılının nasıl geçtiği çok önemli değil çünkü Saatçioğlu neredeyse yüz yıllık bir firma Ülkenin genel durumuna bakarak konuşacağım, Kötü bir seçim dönemi geçirdik beklentiler vardı beklentiler kimine göre istikrar açısından mevcut hükümetle devam etmenin daha iyi olacağı görüşünü savunurken, diğer bir taraf ise yeni bir hükümet kurulmasından yana tavır alanlardı, seçim bitti mevcut hükümet iş başında istikrar isteyen kesim yoluna devam ediyor iyimi kötümü oldu ilerleyen günlerde aylarda yansımaları göreceğiz fakat seçim sonrası muhalefet partilerinin çizdiği tablo hiç iç açıcı değil iyi ki kazanmamışlar, kazansalardı çok başlı yönetimden dolayı çok farklı kaoslar çıkacaktı ortaya diye düşünüyorum. Mevcut yönetimle istikrar nasıl sağlarız sorusuna ise cevap olarak oldukça zor çünkü kaynak yok, hem de işe yarayacak sistemlerimizi sattık elden çıkarttık bir yandan nüfus artıyor, biryandan hızla artan bir göçmen sayısı var. Dünyada bu tersidir iş gücü olmadan hiçbir ülke ülkesine göç gelmesini istemez. Fakat bizdeki göçmenler vasıfsız bunlar ülkemize hiçbir katkı sağlamaz. Ekonomimize katma değer getirmeleri mümkün değil böyle bir sorun varken insanlarımıza sunacağımız hakları göçmenlere sunuyoruz bu adil değil. Türkiye’nin bu konuda daha kalıcı tedbirler alması lazım açıkçası bu göçmen sorununu bir çare ve cevap bulunması lazım. Durum gittikçe kötüye gidiyor evet bazı kesimler ucuz işçi çalıştırıp göçmenleri kullanıyorlar, bu çalıştırılan insanlar ekonomimize ne kadar katma değer kattığı o da tartışılır. Her ne dersek diyelim olumluda konuşsak olumsuzda konuşsak Türkiye’nin ivedilikle bu sıkıntıyı çözmesi gerek. Batı göçmen istemiyor bize para veriyor ki onları burada tutalım fakat onların verdiği paradan ülkemizden çıkan para daha fazla, bununla beraber ülkede huzur da kalmadı sokaktaki insanların suratlarına bakın karamsar düşünceli ve mutsuz, genç insanlarımız genç beyinlerimiz yurtdışına kaçıyorlar özellikle orta Avrupa’ya ve Amerika’ya bir beyin güçü var, çizdiğim tablo çok parlak değil karamsar bir tablo ama gerçek bu. Bunun filtrelendiğinde ekonomide elimiz de ne kalır sorusuna ise cevabımız, zor bir 2022 yılı geçirdik fakat 2023 yılı daha da zor olacak diye düşünüyorum. 2022 – 2023 yılına çok basit bir örnek vereceğim geçen sene sağlık sigortamıza ben eşim oğlum 3 kişi 112 bin TL vermiştik bu sene 234 bin TL ödedik durum ortada. Firma açısından ise bütün gider kalemlerimiz artıyor ama, gelirimiz kurdan dolayı düşüyor bizim gibi dış ticaret kökenli firmaların masraflarını bu kurda karşılamaları çok zor. Araştırıyoruz çabalıyoruz boşuna da kürek çekmeme adına tasarrufa gitmemiz gerekiyor. Firma olarak tasarruf etmeye karar verdik giderlerimizi azalttık zamanı verimli kullanma adına planlar hazırladık bunda da başarılı olduk diyebilirim ki sektörde var olma adına yapılması gereken ne varsa hepsini de yapacağız.


2022 yılı talepleri hakkında neler söylemek istersiniz?


İşin doğrusu talepler vasatın altında fakat karşılama daha da vasatın altında. Ben piyasadaki insanların abartılı açıklamalarına inanmıyorum kimsenin çok iyi durumda olduğuna da inanmıyorum geçmişten kazandıkları ile ayakta duruyorlar genel olarak söylersek masrafları çıkartıyoruz fakat çok büyük kar ettiğimiz söylenemez.


2023 yılını genel olarak nasıl görüyorsunuz?


2023 yılı talepler aşağı yukarı aynı geçecek, bu kur oranlarının bu seviyede kalacağına inanmıyorum 2022 yılına göre daha sıkıntılı bir dönem olacak. Tezatlar ülkesiyiz bakıyorsunuz herkes tasarruf yapması lazım diyoruz ama devlet itibardan tasarruf olmaz diyor zaten ülke olarak itibarımız yok kayıp, batının bize bakış açısı düşüncesi bize saygı duymuyorlar yalnız kaldık lobisiz bir ülke olduk bu bilgiler ışığında 2023 yılının hatta 2024 yılının bizi zorlayacağına inanıyorum.


Serdar bey fuar konusunda neler söylemek istersiniz?


Yurtdışı fuarları bizim için önemli Fespa , drupa bizim için çok çok önemli çünkü fuarlara misafirde götürüyoruz. Firmamızın pazarlama bölümünün bir bütçesi var misafir ağırlamak uçak biletleri, oteller biz bu konuya çok para harcıyoruz karşılığını da umarım alırız. Yurt içi fuarlarına ise elimden geldiği kadar katılmamaya çalışıyorum. Anadolu’daki firmaların bu kurlarla alabileceği makinenin Çin makinesinin ötesine gitmeyeceğini biliyorum. Firma olarak sanayicileri kovalıyoruz Ahşap, Oluklu mukavva, Cam, Etiket firmalarıyla sık görüşmelerimiz oluyor bunun yanın da reklam sektöründe kaliteli makine yatırımı yapacak firma sayısı çok az ne yazık ki ayakta kalmama adına çok düşük fiyatlara işler yapıyorlar bu şartlarda dayanmaları çok zor. Evet fuara girmemek bir lükstür girmek gerekir fakat girmemek gerçekten bir lükstür, firma olarak fuarlara karılma güzümüz var, fakat zaman ne gösterir koşullar nasıl olur, yerel seçimler sonrası tablo biraz daha netleşir şuan Türkiye de bir kaos var bu şartlarda ayakta kalmaya çalışıyoruz. Biliyorum çizdiğim tablo hiç iç açıcı değil ama bu gerçek, birilerinin bunları dile getirmesi gerekir.


Son eklemek istediğiniz bir şey var mı?


Büyüyen sorunları aşmak için herkes üzerine düşeni yapması lazım. Tabi umutlarımız var en son umutlar ölür sözünü hiç unutmayalım umutlarımız her zaman var ama bu kafayla değil, kafanın değişmesi lazım yeni yöneticilere yeni politikacılara ihtiyacımız var yeni bir eğitim programına da ihtiyaç var , eğitim üretim içindir gittikçe az üretiyoruz çok yanlış bir eğitim politikamız var kökten değişim olmalı. Son sözüm Eğitim Üretim için olmalı….


Comments


bottom of page