
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği KASAD tarafından geleneksel hale dönüştürülen KASAD Karton Ambalaj Semineri’nin 2023 organizasyonu “Hataların Önlenmesi ve Verimlilik” teması ile gerçekleşti. Sektörün geleceğine ışık tutan etkinlikte; karton hataları ve çözüm önerileri, verimlilik, sürdürülebilirlik ve mükemmellik modelleri gibi başlıklar üzerinde durulurken sektörün deneyimli isimleri de karton ambalaj sanayisinin gündemde olan sorunlarına çözüm önerileri sundu.
Avrupa’nın en önemli karton ambalaj üreticileri arasında yer alan Türkiye karton ambalaj sektörü, düzenlenen etkinlik ve organizasyonlarla bir yandan sektör sorunlarına çözüm ararken diğer yandan da bilgilerini güncel tutarak geleceğe emin adımlarla ilerliyor. KASAD’ın öncülüğü, Sekamsan Kağıt & Karton firmasının sponsorluğunda bu yıl 4. kez gerçekleşen, sektör firmalarının çalışanlarına yönelik Karton Ambalaj Semineri’nde sektör ‘Hataların Önlenmesi ve Verimlilik’ teması etrafında yeniliklere ve geleceğe odaklandı. Seminerin açılışında konuşan KASAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Görsel Sanatlar Matbaacılık ve Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ Ulu, “Derneğimizin yaptığı pek çok etkinlik yanında sektörel eğitim seminerleri ile de çalışanların gelişimine önem veriyor ve desteklemeye devam ediyoruz. Sektörümüzde yaşadığımız problemleri, çözümleri, fırsatları paylaşarak sinerjimizi arttırıyoruz, arttırmaya da devam edeceğiz. Birlikte daha güçlüyüz” dedi. Sonrasında Sekamsan Yönetim Kurulu Melih Erdoğan ve arkadaşları da Sekamsan ile ilgili bilgiler verdiler.
Seminerin ilk konuşmacısı KASAD Genel Sekreteri Erol Gül, karton türleriyle ilgili terminoloji ve en sık rastlanan karton hataları ve çözüm önerileri, KASAD Genel Sekreter Yardımcısı Nihal Yılmaz ise sürdürülebilirlik konusunda sunumlar yaparak katılımcılara bilgi verirken, katılımcı firmalar da uzmanlık alanlarında sunumlarla seminere renk kattılar.
“Daha az fire ile çalışmamız gerekiyor”
Seminerde gerçekleştirdiği konuşmasında; verimlilik çalışmalarının amacının minimum girdi ile en kısa zamanda, mümkün olabilecek maksimum çıktıyı elde etmek olduğuna değinen
KASAD Genel Sekreteri Erol Gül, “Verimli bir işletmede birim karton kutu üretmek için daha az karton, daha az mürekkep ve kimyasal kullanımı, daha az enerji, daha az su tüketimi, daha az zaman kaybı ve daha az fire ile çalışmamız gerekmektedir. Diğer taraftan birim iş gücü ile en fazla üretimi yapmak, makine performanslarında optimum hızlara çıkarken, yapacağımız planlı bakımlarla arızalar nedeniyle olan duruş sürelerini ve hatalarımızı en aza indirmek bir işletmenin verimliliği için olmazsa olmazdır. Verimlilik artık sürdürülebilir bir işletme için olduğu kadar dünyamız için de önemli olmakta, karbon salınımımızı azaltarak küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele etmemizi, karbon ayak izimizi, su ayak izimizi düşürmemizi de sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
“Kağıt karton ambalaj döngüsel sürdürülebilir bir ekonomi”
“Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilirlik Çerçevesinden Karton Ambalaj” başlıklı konuşmasında sürdürülebilirlikte 5 önemli sorumluluğa değinen KASAD Genel Sekreter Yardımcısı Nihal Yılmaz, Avrupa karton ve karton ambalaj endüstrisi verilerini anlatarak, “2018'den bu yana iyileşen karbon ayak izi ve diğer göstergeleri ile, karton ambalajın yalnızca biyo-temelli ve döngüsel bir ekonominin taleplerini karşılamadığını, aynı zamanda düşük karbon ekonomisine geçişte kilit bir role sahip olduğunu gösterdiğini, Kağıt-karton ambalajın yenilenebilir kaynaktan gelen, 100% geri dönüştürülebilir, biyobozunur ve kompost edilebilir özelliğinden dolayı sürdürülebilir bir ekonominin en güzel örneği olduğu vurgulamıştır” dedi.
Sekamsan Yönetim Kurulu Üyesi Melih Erdoğan:
Kasad ailesinin değerli üyeleri, değerli iş ortağı dostlarımız, sektöre emek ve omuz veren değerli sektör temsilcileri, Sekamsan-Kasad tarafından yapılan geleneksel Karton-ambalaj seminerine hoş geldiniz. Katılımınız ve bu güne değin sektöre kattığınız değer için hepinize teşekkür ediyoruz. Pandemi nedeni ile ara verilen seminerlerimize HATALARIN ÖNLENMESİ VE VERİMLİLİK teması ile yeniden başladık. Böylesi seçkin bir katılımcı topluluğu ile birlikte olmaktan dolayı mutlu ve gururluyuz. Sekamsan olarak kalite ve müşteri odaklı, yenilik ve değişime açık yapımızla farklılık yaratarak 40.yılımızı geride bıraktık. An itibarı ile İSTANBUL, ANKARA, BURSA ve KONYA bölge satış lojistik merkezleri aracılığı ile hizmet vermekteyiz. Sekamsan olarak iş ortağı müşterilerimizi, tedarikçilerimizi çalışanlarımızı önemsiyor ve işimizi severek yapıyoruz. Birlikte daha güçlü olacağımıza inanıyoruz. 40.yılımıza onlarla geldik. Onlara sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimiz kapsamındaki sektör çalışanlarına yönelik eğitim ve arge konularında destek vererek sektörde katma değer yaratmak ve kişisel gelişimlerini sağlamak arzusundayız. 40 yılda edindiğimiz bilgi, birikim ve tecrübeyi sektör bileşenleri ile paylaşıp onların tecrübe ve deneyimleri ile kaynaştırıp bir sinerji yaratmayı arzu ediyoruz. Sekamsan olarak yaptıklarımızın farklı versiyonlarının sahada tedarikçi meslektaşımızın tarafından da yapılıyor olmasını sektör adına sevindirici buluyoruz. Özellikle Kasad’ın teşvik ve destekleri ile yapılan bu son derece yararlı faaliyetlerden dolayı tedarikçi firmalarımıza ve Kasadımıza teşekkür ediyoruz. Kasad derneğimiz sektör için çok önemli bir kuruluş. Katalizör görevini üstlenerek üyelerinin bilgi ve deneyimlerini bizlere aktararak sinerji dalgası oluşturacaklardır. Paylaşımların önemli çıktıları olacaktır.
Seminerin konusu firmalarımız için hayati öneme sahip “HATALARIN ÖNLENMESİ VE VERİMLİLİK “
Değerli katılımcılar küresel rekabet koşullarında rekabetçi bir firma olabilmek ve kalabilmek önemli özellikler gerektiriyor. Kaliteyi ön planda tutarak, müşteri memnuniyetini sağlayarak, hata yapmadan çalışarak ve verimliliği arttırarak iş süreçlerini yöneten firmalar başarılı olacaktır. Verimliliği sağlayamayanlar ise maalesef saf dışı olacaktır. Bu süreçlerin içinde sizler olacağınız için sizlerin katkılarınızla firmalarınız başarılı tarafta olacaklardır. Birey olarak sizler de firmalarınızın önemsediği çalışanları olduğunuz için buradasınız. Bilgi ve becerilerinizi arttırdığınız ve firmalarınıza rekabet ortamında güç verdiğiniz için firmalarınız nezdinde özel bir yeriniz olacaktır. Tüm bu konuları değerli konuşmacılarımız detaylı şekilde anlatacaklardır. Değerli konuşmacılarımızla sizi başbaşa bırakmadan, seminere konuşmaları ile güç ve destek veren Bobst firmasından Arda Zambak beye, Bursa Kalder başkanı Emin Direkçi beye, Kasad’dan Erol Gül beye, Koeing & Bauer Duran’dan Eren Şentürk beye, Heidelberg’den Kutay Ercan beye, Duran Doğan’dan Levon Karabosyan beye, Toyo Boya’dan Müjde Altumlu Özdemir hanıma ve Kasad Derneğimizden Nihal Yılmaz hanıma ve konuşmacılarımızın firma ve kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Başarılı ve yararlı geçeceğine tüm kalbimle inandığım seminerden en iyi şekilde yararlanmanızı diliyorum diyerek sözlerini sonlardırdı.