Zecher olarak 2024 Drupa fuarını başarılı bir şekilde kapattık.
Yesim hanim Drupa fuarini genel olarak degerlendir misiniz?
Fuardaki ziyaretci sayımız oldukca fazlaydı. Özellikle başta Cin ve Hindistan olmak üzere Asya ülkelerinden ,Latin Amerika'dan yoğun bir katilim oldu. Şirketlerin teknik kadrolarından ziyade satin almaları daha etkin katılım gösterdiklerini gözlemledik. Önceki Drupa ile kıyaslarsak katılımcı sayısı daha azdi. Ancak Covid 19 (Pandemi ) sonrasi tüm teknolojik ve sektördeki çalışma sekillerinin degistigini ,ileriki zamanlar için rekabet açısından alınması gereken çok fazla adım oldugunu tüm sektörümüz adına özellikle Cin firmalarinin yogun bir sekilde ambalaj sektörüne egemen olma konusunda atılımlarına devam ettiklerini gördüm. Tıpkı İstanbul'daki Eurasia fuarındaki gibi sadece tek bir salon Cin firmalarindan oluşmaktaydı. Avrupa'daki firmalardan ziyaretçiler daha sabit bir sayıda gibiydi.
Firma olarak Drupa fuarında mümessili oldugunuz hangi firmalarla kac kisiyle hangi salonlarda hizmet ettiniz?
Ben Bölge Satış Müdürü olarak çalıştığım Zecher firmasını temsil ettim. Firmamız 15.salonda ziyaretçilerini ağırladı. Firmamız oldukça büyük bir stantta ziyaretçilerini ağırladı.
Hem prestij hem de profesyonellik acısından anilox merdane üreten firmalar arasında en başarılı stantlardan birisi olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Standa bütün bölge satış müdürlerimiz, direktörlerimiz, teknik kadromuz ve genel müdürümüz ziyaretçilerimizi ağırladık.
2016 Drupa fuarı ve 2024 Drupasini kıyaslayabilir misiniz?
Ziyaretçi sayısı acısından bir öncekine nazaran daha tenha bir fuardı. Türkiye açısından vize kaynaklı problemler acısından Türk ziyaretçilerinin sayısı çok fazla değildi.
Ancak teknik değişimler makine processleri açısından oldukça etkili bir fuardı. Sektörün dijital baskı konusunda eğilimlerinin ve gelişmelerinin arttığını gördük
Fuarda ziyaretçi azlığı gözlerden kaçmadı, sizce nedenleri nelerdi ,bu konuda neler söylemek istersiniz?
Türkiye'deki katılım azlığını daha ziyade vize problemleri ile ilişkilendirebiliriz. Her ne kadar yüksek faiz enflasyon gibi problemlerle boğulmakta olan bir ülke olsa da yatırım yapmadan üretim yapmadan gelişmemiz mümkün değil. Tek tük Türkiye'den üretici firmalar görmek beni sevindirdi. Fakat trendleri ve makineleri gördükçe çok fazla kat etmemiz gereken yol olduğunu anladım. Avrupa'daki çoğu büyük şirket tasarruf sebebiyle fazla bir katılımlarını kısıtlamış. Bunları da müşterilerimizle yaptığımız toplantılar vesilesiyle öğrenmiş olduk
Drupa fuarının geleceğini nasıl buluyorsunuz?
Dünya ekonomisinin alacağı sekil burada belirleyici olacaktır. Bence sektörün bu konuda amiral gemisi bir organizasyona mutlaka ihtiyacı vardır.
Asıl soru şu: Katılımcılar yatırım getirisi elde ediyor mu? Genellikle ekipmanlar artık doğrudan fuar alanında satılmıyor. Ticari fuarlar ürün ve hizmetlerini sergilemek için en iyi platform olduğundan kesinlikle en çok faydayı küçük şirketler sağlıyor. Daha büyük şirketler, yeni teknolojileri ve portföylerinin tamamını sunarak, müşterilere ve potansiyel müşterilere kişisel bağlantılar sunarak ve çözümlerini bir iş ortağı iş akışının parçası olarak göstererek (veya bu ortakları bularak) hâlâ yakın müşteri temasından faydalanmaktadır. Bir şirket kesinlikle maliyet odaklı çalışıyorsa ve sunacağı yeni teknolojilere sahip değilse, harcamalar önemli olduğundan fuara katılmayabilir. Ancak bu durumda da müşteriler veya potansiyeller şirketin yeni teknolojilere yatırım yapmadığı sonucunu çıkarabilir. Bu prestij açısından da önemli bir organizasyon.
Türkiye'den gelen matbaa firmalarının talepleri hangi yönde oldu?
Mevcut makineleri için olasılıkları ve aniloks merdanelerin yenilenmesi olasılıklarını konuştuk.
Son olarak eklemek istediklerinizi alabilir miyim?
Geleneksel olarak Drupa, tedarikçilerin yalnızca teknoloji yol haritalarını paylaşmakla kalmayıp aynı zamanda prototipleri ve teknoloji demolarını da gösterdikleri tek yerdir. Tedarikçiler teknolojiler hakkında geri bildirim alır, müşteriler ise tedarikçilerin yeni, rekabetçi teknolojilere yatırım yaptığının sigortasını alır. Herkes gelecekteki olasılıklar ve bunların etrafında ekosistemlerin nasıl inşa edileceği hakkında fikir sahibi oluyor. Bu açıdan fuardan çok pozitif beklentiler içerisindeyimTicari fuarların tesadüfleri hafife alınmamalıdır. Bizi doğrudan etkileyen teknoloji alanları hakkında iyi bilgi sahibi olma eğilimindeyiz ve fuarlar bu bilgileri bize aktaran en uygun yerler bence . Bununla birlikte, baskı çok yönlüdür, nişlerle doludur ve sürekli değişir; bu nedenle ilham almak ve gelecekte girilecek pazarın ne olabileceği veya daha verimli hale gelmek için yeni teknolojinin nasıl kullanıldığı öğrenmek çok motive edici bir durum. Ticari fuarlar bağlantı oluşturma acısından en uygun yer. En iyi bilgiler hala karşılıklı görüşmeler sırasında, kişiler arasında yaratılan güvene dayanan kişisel görüşmelerden kaynaklanmaktadır. Open House organizasyonları harika ancak ticari fuarlar kadar verimli değiller. 4-5 gün içerisinde oldukça fazla sayıda kişiyle iletişim kurma sansı yakaladık. Normalde is seyahatlerinde bile bu sayılarda kimseyle karşılaşma imkânımız olmuyor.