Ofset Baskılı Ambalajlarda Gıda Ambalajı ve Migrasyonun Önemi
- matbaadijital dergisi
- 5 gün önce
- 3 dakikada okunur

Ofset Baskılı Ambalajlarda Gıda Ambalajı ve Migrasyonun Önemi
Tüketim alışkanlıklarımıza bağlı olarak ambalajlar her geçen gün önem kazanmaktadır. Bir ürün satın almak istediğimizde, ilgili ürünün ambalajı tüketiciye birçok fayda sağlamaktadır. Bu faydalardan bazıları, ürün hakkında doğru bilgiler vermek, ürünü koruma veya taşıma esnasında dış etkenlerden etkilenmemesini sağlamaktadır.
Özellikle son zamanlarda gıda ürünlerinin ambalajlanması ve ürünün güvenli bir biçimde tüketiciye ulaştırılması konusunda bazı önemli noktaların üzerinde hassasiyet ile durulması gerekmektedir. Ofset baskı teknolojisi ile basımı gerçekleşen gıda ambalajlarında en çok dikkat edilmesi gereken konu ise migrasyon yani düşük kimyasal göç konusudur. Çoğu zaman gıda ambalajı üretimlerinde sadece basılacak mürekkebin düşük migrasyon özelliğinin bulunmasının yeterli olduğu düşünülmektedir. Bu düşünce eksik ve yanlıştır. Nitekim gıda ambalajı üretilirken kullanılan tüm ürünlerin gıda ambalajına uygun olması gerekmektedir. Mürekkep, hazne suyu ve kullanılan dispersiyon lakların mutlaka gıda ambalajına uygunluğunu kontrol edilmelidir.
Bir örnekle açıklamak gerekirse; gıda ambalajı üretimi yapan bir ambalaj firmasında kullanılan gıda ambalajı mürekkebinin üzerine gıda ambalajına uygun olmayan bir dispersiyon lak kullanılırsa, bitmiş nihai ambalajın toplam migrasyon limiti bu durumdan negatif etkilenecektir.
Low migration (düşük kimyasal göç) Nedir?
Doğru bariyer uygulanmayan ambalajlarda, mürekkep ve laklarda bulunan kimyasal maddeler baskı yüzeyinden geçerek gıdayı etkileyebilir. Ambalaj içine doğru nüfuz eden bu kimyasal göç, migrasyon olarak tanımlanmaktadır.
Gıda ambalajının en önemli amaçlarından biri gıdayı dış etkenlere karşı korumaktır. Bu amaca ulaşabilmek için ambalaj üretiminde doğru ürünler kullanılarak çok dikkatli bir üretim sürecinden geçilmelidir. Ambalaj ve gıda arasında etkileşimler olabilir. Bu etkileşimlerin hepsi gıdada tat ve koku değişimlerine yol açabilir. Kâğıt ve karton bariyer olarak değerlendirilemezler.

Ofset Baskıda Migrasyonu Etkileyen Faktörler
Baskı altı malzemesi gıda ambalajı gereksinimlerini karşılamalı ve ilgili baskı
yöntemine uygun olmalıdır. Kendi organoleptik özellikleri de göz ardı edilmemelidir.
Tasarım birçok faktörü içerir: İş için doğru baskı sürecinin seçimi ve migrasyon potansiyeli dikkate alınmalıdır. Ambalaja uygulanan mürekkep miktarı önemli bir rol oynar. Göç riski değerlendirmesi için uygulanan mürekkebin miktarına ve basılan yüzeye oranı dikkate alınmalıdır.

Nakliye ve depolama, yani lojistik ile ilgili koşullar, göçün oluşumunu ve kapsamını etkileyebilir. Sıcaklık, nem ve havalandırma gibi mevcut koşullar ve mevcut olabilecek güçlü kokulu bileşenler de organoleptikler ve migrasyon üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir.
Üretim sürecine dahil olan tüm taraflar, potansiyel migrasyon risklerini değerlendirmek için birbirleri arasında mümkün olduğunca fazla bilgi alışverişinde bulunmalıdır.
İletişim zinciri korunmalıdır ve tüm değer zincirinde bu üstesinden gelinmesi gereken en büyük zorluklardan biridir.
Malzemeler söz konusu olduğunda, oyunun adı izlenebilirliktir: Ambalaj üretmek için kullanılan tüm ham maddelerin menşei ve tedarik yolları tam olarak belgelenmelidir.
İşlevsel bir bariyer olmadan gıda ambalajı üretilirken yalnızca düşük migrasyonlu mürekkepler ve laklar kullanılabilir.
Gıda ambalajı için üretilmemiş katkı maddelerinin kullanımına izin verilmez.
Özellikle UV kürlenmeli mürekkepler kullanıldığında, baskı hızı mürekkebin kürlenmesini etkileyecektir ve kürleme tamamlanmamışsa bu durum migrasyona neden olabilir.
Belirli aralıklarla UV lambaların baskı hızını da dikkate alarak gerekli kürlenmeyi sağlayıp sağlamadıkları kontrol edilmelidir
Tutkallar, hem kompozit malzemeler hem de karton ambalajlar açısından belirleyici bir rol oynar ve diğer malzemeler gibi gıda ambalajına uygun olmalıdır.
Tutkallardan gelen maddelerin ambalajlanan gıdaya geçmesi de mümkündür ve bu nedenle doğru tutkal ürünlerini seçmek, mürekkep ve lak seçimi kadar önemlidir.
Baskı makinesinin temizliği de çok önemli bir rol oynar.
Merdanelerde veya baskı makinesinin başka bir yerinde önceki üretim çalışmasından veya yıkama solüsyonundan kalan standart (gıda ambalajına uygun olmayan) mürekkep kalıntılarının bulunmadığından emin olunmalıdır
Baskı makinesindeki birçok parametreler ve koşullar, baskı sırasında elde edilen sonuçları değiştirebilir. UV veya IR lambaların ve kürleme ünitelerinin durumu ve hazne suyu sistemlerinin elverişsiz koşullarda ve bakımsız oluşugibi faktörler kritik migrasyon risklerine yol açabilir. Uygun bakım önemlidir. Her zaman baskı makinesi üreticisinin tavsiyelerine uyulmalıdır.
Genel kural olarak, bir baskı makinesinin yalnızca düşük migrasyonlu gıda ambalajı mürekkepleriyle kullanılmak üzere ayrılması tavsiye edilir. Bir baskı makinesinde hem standart mürekkeplerhem de gıda ambalajına uygun düşük migrasyonlu mürekkepler kullanılarak farklı işlerin baskıları yapılıyorsa migrasyon riski artar.
MGA® NATURA 5250
hubergroup portföyünde bulunan MGA® NATURA 5250 serimiz organoleptik olarak üretilmiş ambalaj baskı ürünleri için özel mürekkep serimizdir. Düşük kimyasal göç özelliği ve yüksek pigmentasyon özelliği ile güçlü bir seridir. MGA NATURA mürekkepleri, ilgili gereksinimleri göz önünde bulundurarak, gıda ambalajlarının gıda dışı temas yüzeyine basılmak için özel olarak formüle edilmiştir; 1935/2004 (EC) sayılı Tüzük, İsviçre Gıda ile Temas Eden Maddeler ve Makaleler Yönetmeliği (SR 817.023.21) ve gıda ile temas eden malzemeler hakkındaki FDA Yönetmeliğine uygundur. MGA NATURA mürekkeplerinin formülasyonundaki tüm bileşenler, MGA NATURA'nın yalnızca göç etmeyen veya gıda teması için değerlendirilen maddeler içerdiğinden özenle seçilmiştir.

Ali CAN / hubergroup Türkiye
Teknik Danışman / Technical Advisor
UV Flekso Ürün Müdürü / Product Manager UV Flekso
